Kuchnia to miejsce, w którym poza aspektami czysto estetycznymi i dekoracyjnymi, wyjątkowo ważną rolę gra funkcjonalność. Ze względu na sporą ilość użytkowych sprzętów istotne jest, aby stworzyć taki ciąg technologiczny, który będzie wynikał z ergonomii pracy człowieka i po prostu był dla nas wygodny.

Zwykle przy projektowaniu kuchni decydujemy się na pomoc projektanta lub sprzedawcy w salonie kuchennym. Jednak jeśli chcesz sam/a podjąć się przynajmniej wstępnego rozplanowania tego pomieszczenia, powinieneś/aś pamiętać o kilku liczbach i zasadach.

 

Poniżej przedstawiam 10 podstawowych norm projektowych dla pomieszczenia kuchennego:

 

1.   Głębokość każdego blatu powinna wynosić min. 60 cm.

 

2.   Główny blat roboczy (zwykle między płytą kuchenną a zlewozmywakiem) powinien mieć szerokość min. 80 cm.

 

3.   Pomiędzy każdym innym sprzętem (np. między lodówką a płytą kuchenną) musi znaleźć się powierzchnia ‚odstawcza’ o szerokości min. 30 cm.

 

4.   Wysokość zabudowy dolnej wraz z blatem powinna wynosić między 85 a 100 cm.

 

5.   Wysokość między szafkami dolnymi a górnymi powinna wynosić min. 50 cm.

 

6.   Zabudowa górna nie powinna być głębsza niż 35 cm.

 

7.   Okap powinien być na wysokości 60-90 cm nad płytą grzewczą.

 

8.   Pomiędzy rzędami zabudowy kuchennej powinna być przestrzeń ruchowa o szerokości min.120 cm.

 

9.   Stolik kuchenny lub wysuwany blat do do pracy w pozycji siedzącej powinien mieć wysokość 65-75 cm.

 

10.   Nóżki szafek (zwykle dodatkowo zakrywane) powinny mieć wysokość przynajmniej 8 cm, by umożliwić wygodne sprzątanie.

 

Jeśli potrzebujesz pomocy lub profesjonalnego projektu kuchni, zapraszam do kontaktu.

Paulina Szelemetko

10 norm projektowych, o których warto pamiętać przy urządzaniu kuchni

Blog o projektowaniu wnętrz
24 lutego 2015

by Paulina Szelemetko

 

OFERTA/CENNIK
DLA CIEBIE
BLOG
ZACZYTAJ SIĘ
KONTAKT
POROZMAWIAJMY O WNĘTRZACH
START
ZASMAKUJ STYLU
O MNIE
POZNAJMY SIĘ
PORTFOLIO
ZAINSPIRUJ SIĘ